Σχεδιασμός

Απλότητα και ευκρίνεια στον σχεδιασμό

 

1. Τα e-keimena στο κινητό μας!

 

responsive_layout

Ο ιστότοπος https://www.e-keimena.net σχεδιάστηκε για να μας διευκολύνει να προσεγγίσουμε τα κείμενα από τον ηλεκτρονικό  υπολογιστή, το tablet, ή το κινητό μας τηλέφωνο.

Οποιαδήποτε στιγμή!

Ο ευπροσάρμοστος σχεδιασμός (responsive layout) μάς επιτρέπει να αναζητήσουμε και να εντοπίσουμε εύκολα τα κείμενα που επιθυμούμε.

 

 2. Cleartype fonts (ευδιάκριτες γραμματοσειρές) 

cleartype_fonts

ClearType είναι μια τεχνολογία λογισμικού που αναπτύχθηκε από τη Microsoft, προκειμένου να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα του κειμένου στις υπάρχουσες οθόνες των laptop και τις επίπεδες των επιτραπέζιων υπολογιστών.

Με την τεχνολογία ClearType, οι λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή μας φαίνονται σχεδόν τόσο ευκρινείς και καθαρές όπως αυτές που εκτυπώνονται στο χαρτί.

Οι ερευνητές μελέτησαν ‒για περισσότερο από δύο χρόνια‒ θέματα που αφορούν τόσο την τυπογραφία και την ψυχολογία της ανάγνωσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ανάγνωση είναι μια μορφή αναγνώρισης προτύπων (pattern recognition).

Οι άνθρωποι βυθίζονται στην ανάγνωση μόνο όταν η αναγνώριση των λέξεων αποτελεί υποσυνείδητο έργο. Μόνο σ’ αυτή την περίπτωση ο συνειδητός εγκέφαλος είναι ελεύθερος να διαβάσει το κείμενο με σκοπό να το κατανοήσει.

Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ότι η αναγνώριση λέξεων είναι υποσυνείδητη μόνο όταν ορισμένες τυπογραφικές ιδιότητες, όπως το σχήμα, το βάρος, ο τονισμός, και οι αποστάσεις μεταξύ γραμμάτων και γραμμών συνεργάζονται για να παρουσιάσουν τις λέξεις ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η επιλογή της γραμματοσειράς Georgia (serif) κρίθηκε απολύτως αναγκαία.

Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές ‒χωρίς να το συνειδητοποιούν‒ μπορούν να διαβάσουν ευκολότερα το κείμενο που τους δίνουμε για επεξεργασία.

 

Επιστροφή στα e-Κείμενα