Ερωτήσεις

Απαντάμε στις ερωτήσεις σας

 

[section title=”Πώς μπορώ να αξιοποιήσω τα e-Κείμενα στην τάξη μου;”]Μπορείτε να αξιοποιήσετε τα κείμενα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μαθήματός σας. Με τον ευπροσάρμοστο σχεδιασμό (responsive layout) του ιστότοπου αποφεύγετε το άγχος της καθημερινής αναζήτησης των κατάλληλων κειμένων:

 1. Μέσω του υπολογιστή σας αναζητάτε την Ενότητα που σας ενδιαφέρει και την εκτυπώνετε.
 2. Αν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο, χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο.
 3. Φτάνοντας στο σχολείο, εκτυπώνετε το κείμενο που επιλέξατε!

Για τον ευπροσάρμοστο σχεδιασμό (responsive layout) κάνετε κλικ εδώ: Ευπροσάρμοστος σχεδιασμός[/section]

[section title=”Γιατί δεν υπάρχουν φωτογραφίες στα κείμενα όπως συνηθίζεται ;”]Μην ξεχνάτε τον σκοπό αυτού του ιστότοπου: Να σας παρέχει κείμενα που μπορείτε να εκτυπώσετε εύκολα και να τα προσφέρετε στους μαθητές σας άμεσα.

Οι φωτογραφίες και τα άλλα σχεδιαστικά στοιχεία (βίντεο, τίτλοι κτλ) κοντά και γύρω από το κείμενο μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση της ιστοσελίδας, αλλά το αποτέλεσμα κατά την εκτύπωση είναι… απελπιστικό.

Αντί λοιπόν να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών, προτιμήσαμε να βοηθήσουμε το έργο σας: Να παρουσιάσετε στους μαθητές σας μια αυθεντικά τυπωμένη σελίδα![/section]
[section title=”Πώς μπορώ αναζητήσω μια λέξη στα e-Κείμενα;”]Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Γράψτε στο πεδίο “Αναζήτηση” (Search) τη λέξη που θέλετε.

Στη συνέχεια πιέστε το πλήκτρο Enter στον υπολογιστή, στο tablet ή στο κινητό σας.

Αν υπάρχει η λέξη που αναζητάτε, θα εμφανιστεί αμέσως το κείμενο ή τα κείμενα στα οποία περιλαμβάνεται.[/section]
[section title=”Πώς μπορώ να αναζητήσω ένα κείμενο;”]Ο τρόπος αναζήτησης ενός κειμένου είναι πολύ απλός. Κοιτάξτε στη δεξιά πλευρά της σελίδας, στο τμήμα Ενότητες. Αν έχετε αποφασίσει ποια ενότητα θα διδάξετε ή θα εξετάσετε:

 1. Επιλέξτε την τάξη του Λυκείου που σας ενεδιαφέρει.
 2. Από τις Ενότητες  που βλέπετε στη δεξιά πλευρά της σελίδας επιλέξτε αυτήν που σας ενεδιαφέρει.
 3. Από τα κείμενα που εμφανίζονται επιλέξτε αυτό που ανταποκρίνεται στους διδακτικούς σας στόχους.

Επιλέξτε το κείμενο που ανταποκρίνεται στους διδακτικούς σας στόχους και εκτυπώστε το. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τεχνολογία Επιλογής και Εκτύπωσης © θα βρείτε εδώ: https://www.e-keimena/e-keimena/[/section]

[section title=”Τι είναι οι Ενότητες;”]Οι Ενότητες και οι Λέξεις-κλειδιά (Tags) αποτελούν τρόπους για την οργάνωση των κειμένων που αναζητάτε. Με τον όρο “Ενότητες” αναφερόμαστε στις Θεματικές Ενότητες που γνωρίζετε στην Εκθεση των τάξεων του Λυκείου.

Για παράδειγμα, στην Α΄ λυκείου μερικές από τις Ενότητες είναι το γέλιο, η διαφήμιση, ο αναλφαβητισμός, και η γλωσσομάθεια. Στη Β΄ λυκείου έχουμε τον ελεύθερο χρόνο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και άλλες. Στην Γ΄ λυκείου υπάρχουν η εκπαίδευση, το φυσικό περιβάλλον, τα ανθρώπινα διακιώματα και άλλες.

Στη δεξιά πλευρά των ιστοσελίδων υπάρχει πλήρης κατάλογος των Ενοτήτων στις οποίες εντάσσονται τα κείμενα. [/section]
[section title=”Τι είναι οι Λέξεις-κλειδιά;”]Μην ξεχνάτε ότι οι Ενότητες (Θεματικές Ενότητες) αποτελούν τις κατηγορίες στις οποίες εντάσσονται τα κείμενα που πρόκειται να διαβάσετε ή/και να εκτυπώσετε για τους μαθητές σας.

Οι Λέξεις-κλειδιά (Tags) αποτελούν τα βασικά επιμέρους θέματα που περιλαμβάνει κάθε κείμενο.  Αυτό σημαίνει ότι η ταυτότητα ενός κειμένου προσδιορίζεται από:

 • τη (Θεματική) Ενότητα στην οποία υπάγεται, και
 • τις λέξεις-κλειδιά, δηλαδή τα επιμέρους θέματα, που το κείμενο περιλαμβάνει.[/section]

[section title=”Πώς διασφαλίζετε την οργάνωση των κειμένων;”]Η απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση προϋποθέτει την ανάγνωση των δύο προηγούμενων ερωτήσεων. Στόχος μας είναι η άρτια οργάνωση των κειμένων, ώστε να καθίσται εύκολη η αναζήτησή τους. Πώς το διασφαλίζουμε; Δεν θα σας αποκαλύψουμε βέβαια όλα μας τα μυστικά…

Εκείνο όμως που θα σας βοηθήσει είναι η διαβεβαίωση ότι η κατανομή των κειμένων σε Ενότητες και η απόδοσή τους με Λέξεις-κλειδιά (Tags) διαμορφώνουν ένα σύστημα ικανό να ανταποκριθεί σε όλες τις προσπάθειες αναζήτησης![/section]
[section title=”Τι είναι η Τεχνολογία Επιλογής και Εκτύπωσης;”]Η Τεχνολογία Επιλογής και Εκτύπωσης© δεν σχετίζεται με τον γνωστό όρο “Printer-friendly”. Η Τεχνολογία Επιλογής και Εκτύπωσης© εισάγεται από τον ιστότοπο https://www.e-keimena.net με έναν και μόνο σκοπό: Η καθηγήτρια και ο καθηγητής να έχουν στη διάθεσή τους το κείμενο που επέλεξαν:

 • Στην καλύτερη δυνατή μορφή (layout), και
 • Στην ανώτερη ποιότητα εμφάνιοσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ εδώ: https://www.e-keimena.net/e-keimena[/section]
[section title=”Μπορώ να δω το site στο κινητό μου τηλέφωνο;”]Αυτό είναι το λιγότερο που μπορείτε να ζητήσετε! Ναι.

Ο σχεδιασμός του ιστότοπου έγινε με σκοπό να παρακολουθείτε τα e-Κείμενα τόσο στην οθόνη του υπολογιστή σας, όσο και στο κινητό σας!

Επίλεκτα κείμενα για τους Φιλολόγους

Για να ενημερώνεστε, μάλιστα, συνεχώς, μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα του δικτυακού τόπου e-Κείμενα στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας τηλεφώνου.[/section]
[section title=”Τι είδους κείμενα δημοσιεύετε στο e-Κείμενα;”]Στο e-Κείμενα δημοσιεύονται όλα σχεδόν τα κειμενικά είδη που είναι πιθανό να συναντήσουν οι μαθητές μας στο Λύκειο:

 • Αρθρα
 • Ομιλίες
 • Δοκίμια
 • Επιστολές
 • Συνεντεύξεις
 • Περιγραφές
 • Αφηγήσεις

Εσείς απλώς επιλέξτε το κείμενο που καλύπτει τους διδακτικούς σας στόχους.[/section]
[section title=”Καλύπτουν τις ανάγκες των μαθητών μου τα κείμενα που δημοσιεύετε;”]Ναι! Αυτή είναι η απάντηση. Τα e-Κείμενα καλύπτουν όλες τους διδακτικούς σας στόχους:

 • Καλύπτουν όλες τις Θεματικές Ενότητες της Α΄, Β΄, και Γ΄ Λυκείου.
 • Θέτουν πρόβλήματα και παρουσιάζουν ερωτήματα που αποτελούν αφετηρία διαλόγου.
 • Ανταποκρίνονται σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας –όσον αφορά την Περίληψη.[/section]

[section title=”Τι περιέχει η γκρι λωρίδα κάτω από τον τίτλο των κειμένων;”]

γκρι λωρίδα

Η γκρι λωρίδα που βλέπετε αποτελεί την ταυτότητα του κειμένου. Περιέχει δύο (2) ομάδες χρήσιμων πληροφοριών, που χωρίζονται από τις ανεστραμμένες αγκύλες:

 1. Στην αριστερή πλευρά των αγκυλών παρουσιάζονται η τάξη του λυκείου για την οποία προορίζεται το κείμενο, και η (Θεματική) Ενότητα.
 2. Στη δεξιά πλευρά παρουσιάζονται οι Λέξεις-κλειδιά (tags) του κειμένου.[/section]

[section title=”Ενα κείμενο μπορεί να υπάγεται σε περισσότερες από μία Ενότητες;”]Οι Ενότητες είναι ευρείες κατηγορίες (σύνολα) κειμένων. Πρόκειται για τις Θεματικές Ενότητες που γνωρίζουμε από το μάθημά μας στην Εκθεση-Εκφραση.

Ακόμη και αν ένα κείμενο φαίνεται να καλύπτει περισσότερες από μία (Θεματικές) Ενότητες, υπάρχει πάντα μόνον ένας θεματικός πυρήνας. Αυτό σημαίνει ότι ένα κείμενο υπάγεται μόνο σε μία (Θεματική) Ενότητα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε μια παράγραφο: Όσες θεματικές περιοχές και αν καλύπτει ο συγγραφέας, δεν παύουν όλες αυτές να “αναφέρονται” στη Θεματική Περίοδο: σε μία Κεντρική Ιδέα, δηλαδή σε ένα Θεματικό κέντρο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τα κείμενα.[/section]
[section title=”Μπορώ να ζητήσω να δημοσιεύσετε κάποιο είδος κειμένου;”]Ναι! Είναι πολύ απλό. Αρκεί να μεταβείτε στη σελίδα Εγγραφή και να μας αποστείλετε το όνομα και την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (email). [/section]

[section title=”Οι εικόνες και τα γραφικά είναι ελεύθερα;”]Τα κείμενα που δημοσιεύονται σ’ αυτό τον ιστότοπο προσφέρονται στους Φιλολόγους δωρεάν!

Αλλά οι εικόνες του ιστότοπου https://www.e-keimena.net προστατεύονται από copyright ©.[/section]

[section title=”Υπάρχει πρόβλημα όταν δίνω στους μαθητές φωτοτυπίες από βοηθήματα;”]Δεν υπάρχει κάποια επίσημη “απαγόρευση”. Μπορείτε να δίνετε φωτοτυπίες από όποιο βιβλίο θέλετε. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ο σεβασμός των Πνευματικών Δικαιωμάτων υπαγορεύει την αναφορά του συγγραφέα και του βιβλίου από το οποίο αντλήθηκε το κείμενο.

Αν τα κείμενα προέρχονται από διαφορετικά βοηθήματα, είναι φυσικό να διαφοροποιείται η εικόνα τους και να επιβαρύνεται με περιττό υλικό (αριθμό σελίδας, λογότυπο, γραμμές στο περιθώριο κτλ.).

Με τα e-Κείμενα, δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων! Όλα τα κείμενα συνοδεύονται από:

 • Την πηγή από την οποία αντλήθηκαν, καθώς και
 • Το όνομα του συγγραφέα.

Αν το κείμενο έχει διασκευαστεί, αναφέρεται και η φράση (Διασκευασμένο κείμενο).

Επιπλέον εξασφαλίζετε ποιότητα εκτύπωσης και, κυρίως, κείμενα ευανάγνωστα για τους μαθητές σας. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.[/section]
[section title=”Πρέπει να πληρώσω χρήματα για να μεταφορτώσω τα κείμενα που δημοσιεύετε;”]Όχι.

Η υπηρεσία e-Κείμενα παρέχεται στους Φιλολόγους που διδάσκουν ‘Εκφραση-‘Εκθεση εντελώς δωρεάν![/section]

 

Επιστροφή στα e-Κείμενα