Ψηφιακά παράθυρα στον κόσμο

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το Διαδίκτυο ήδη έχει φέρει μια αλλαγή στη ζωή πολλών από εμάς, ενώ όλο και περισσότεροι ζητούν να το γνωρίσουν. Γιατί όμως μας έχει ενθουσιάσει τόσο και ποια είναι η προσφορά του; Οι εφαρμογές του είναι τόσο πολλές που δικαιολογημένα κάνουν αυτούς που το έχουν ήδη συμπεριλάβει στην καθημερινή ζωή τους να μην μπορούν να το αποχωριστούν, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούν να αποχωριστούν το τηλέφωνο, την τηλεόραση και τα άλλα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Είναι μια αστείρευτη πηγή, όχι μόνο πληροφοριών, αλλά και γνώσης, στην οποία μπορούμε όλοι αδιακρίτως να έχουμε πρόσβαση, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούμε καν από τον τόπο της εργασίας μας, του σπιτιού μας ή όπου αλλού τυχαίνει να βρισκόμαστε.

Ας ξεκινήσουμε από την πιο σημαντική ίσως, σε καμία περίπτωση όμως μοναδική, προσφορά του Internet, την πληροφόρηση. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, πληροφορίας για τα σημαντικότερα νέα της ημέρας σε όλον τον πλανήτη ώς τα συστατικά μιας συνταγής κέικ. Η πληροφορία είναι το Α και το Ω στο Internet, και μάλιστα μπορούμε όχι μόνο να πάρουμε αλλά και να δώσουμε πληροφορίες. Άλλωστε έτσι δημιουργήθηκε η τεράστια αυτή βάση δεδομένων, στην οποία μπορούμε να βρούμε σχεδόν τα πάντα, αρκεί να ξέρουμε πώς θα ψάξουμε. Φυσικά γι’ αυτή τη δουλειά υπάρχουν εργαλεία τα οποία αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία της ανίχνευσης πληροφοριών σχετικά με το θέμα ή τις λέξεις-κλειδιά που μας ενδιαφέρουν.

Διανύουμε όμως και την εποχή της επικοινωνίας. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και οικονομικούς τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα σε φίλους, συνεργάτες, επιχειρήσεις και πελάτες, γνωστούς και άγνωστους. Γράφουμε αυτό που θέλουμε και το ταχυδρομούμε (αλλά ηλεκτρονικά) στον παραλήπτη. Αυτός λαμβάνει το μήνυμά μας σε ελάχιστο χρόνο, όταν θα ανοίξει τον υπολογιστή του και θα συνδεθεί στο Internet. Πολλές φορές το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι πιο αποτελεσματικό και από το τηλέφωνο. Θα έχει τύχει στους περισσότερους, φαντάζομαι, να ψάχνουν κάποιον απελπισμένα στο τηλέφωνο και να μην μπορούν να τον βρουν. Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο παραλήπτης δεν χρειάζεται να είναι καν σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο τη στιγμή που στέλνεται το μήνυμα. Όταν θα ανοίξει το ηλεκτρονικό κουτί του, το μήνυμα θα είναι εκεί και θα τον περιμένει, από όπου και αν επιλέξει να το πάρει.

Φυσικά ο καθένας μπορεί να βάλει τη δική του πινελιά σε αυτό που ονομάζουμε Internet. Άλλωστε δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα αν κάποιοι δεν είχαν συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση. Το Internet δεν βασίζεται μόνο στην πρωτοβουλία κάποιων επιχειρήσεων να προσφέρουν πληροφορίες και υπηρεσίες. Βασίζεται και στην ιδιωτική πρωτοβουλία αυτών που θέλουν να δώσουν κάτι δικό τους στη μεγαλύτερη ίσως κοινότητα του κόσμου. Ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο το Διαδίκτυο μάς δίνει τη δυνατότητα να διανέμουμε στους χρήστες του, σε όλον τον κόσμο, τις προσωπικές δημιουργίες μας. Αυτές μπορεί να είναι κάποια άρθρα με τις ιδέες μας, φωτογραφίες που τραβήξαμε με τη μηχανή μας και ζωγραφιές μας που θέλουμε να δουν και άλλα μάτια, πολύ μακριά από εμάς, ή η μουσική μας που θέλουμε να ακουσθεί ως την άλλη άκρη της Γης. Ο καθένας μπορεί να έχει σήμερα μια δική του σελίδα στον κυβερνοχώρο, ένα κομμάτι από τον εαυτό του που ο ίδιος θέλει να προσφέρει.

Το Internet λοιπόν είναι εδώ, έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Δεν έχουμε παρά να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. [545]

Μάρα Καζάκου, ΤΟ ΒΗΜΑ , 16/1/2000 (Διασκευασμένο κείμενο). 

Δημοσιεύθηκε στην Β΄ Λυκείου, Ψηφιακός πολιτισμός και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.