Τεχνολογίες που οδηγούν στην… αποβλάκωση!

Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και διευκολύνει τη ζωή μας, όμως έρευνες αποδεικνύουν ότι υπάρχουν μερικά επιτεύγματά της οδηγούν στην… αποβλάκωση.

Δεν χρειάζονται επιστημονικές έρευνες για να αποδείξουν ότι η τεχνολογία μάς αποσπά την προσοχή. Έχει αποδειχθεί ότι η ταυτόχρονη εστίαση σε πολλές εργασίες οδηγεί στην εκτέλεση όλων αυτών των εργασιών με τρόπο χειρότερο από αυτόν που θα μπορούσαμε εάν ήμασταν συγκεντρωμένοι. Οι έφηβοι μάλιστα παρουσιάζουν φαινόμενα διάσπασης της προσοχής περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Το 87% των καθηγητών, σε σχετική έρευνα, συμφωνεί απόλυτα με την άποψη ότι η ψηφιακή τεχνολογία διαμορφώνει μια γενιά της οποίας η προσοχή αποσπάται πολύ πιο εύκολα και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Η τάση της τεχνολογίας να μας κάνει να σταματάμε οτιδήποτε άλλο για να εστιάσουμε, σε ένα νέο μήνυμα για παράδειγμα, δημιουργεί δυσκολίες στο μηχανισμό διαμόρφωσης νέας μνήμης. Υπάρχουν δύο είδη μνήμης, η «βραχυπρόθεσμη» και η «μακροπρόθεσμη». Η δημιουργία «βραχυπρόθεσμης» μνήμης αποτελεί την προϋπόθεση για τη μετατροπή της σε «μακροπρόθεσμη». Όταν όμως διαταράσσεται η πρώτη, επηρεάζεται και η λειτουργία της δεύτερης.

Οι άνθρωποι συνήθιζαν να διατηρούν στο μυαλό τους, πραγματικά τεράστιες ποσότητες γνώσης, όπως το να ανακαλούν ένα ολόκληρο βιβλίο λέξη προς λέξη. Η τεχνολογία έχει περιορίσει τόσο την ανάγκη να αποθηκεύουμε πληροφορίες όσο και την πρακτική μας. Το Scientific American χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως τον εξωτερικό δίσκο του μυαλού μας. Ξεχνάμε πολύ περισσότερο από όσο προηγούμενες γενιές. Οι νέοι σήμερα, σύμφωνα με έρευνες, ξεχνούν πολύ πιο εύκολα πού έχουν αφήσει τα κλειδιά τους σε σχέση με ανθρώπους πάνω άνω των 55 ετών. Αυτή η γενιά, παραδέχονται οι επιστήμονες, μεγάλωσε με την πολύπλευρη χρήση της τεχνολογίας, η οποία, σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα μνήμης.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκύπτει από την τεχνολογία είναι τα υπερ-κείμενα (hypertext), οι έντονα χρωματισμένες λεξούλες σε μια ιστοσελίδα που οδηγούν σε κάποιο άλλο κείμενο, εικόνα, ήχο, ή βίντεο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ανάγνωση ενός τέτοιου κειμένου απαιτεί περισσότερη ενέργεια από τον εγκέφαλο σε σχέση με την ανάγνωση μιας τυπωμένης σελίδας. Η ενέργεια αυτή μας εμποδίζει να κατανοήσουμε τον γραπτό λόγο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βασίζουν την οδήγηση στο δρόμο στο GPS. Έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξαν ότι οι οδηγοί ταξί είχαν πιο αυξημένο μέγεθος του προμετωπιαίου Ιππόκαμπου σε σχέση με τους υπόλοιπους οδηγούς. Είναι γνωστό ότι το μυαλό εξασκείται και αποδίδει όσο εξασκείται. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πλήρης αδρανοποίηση του εγκεφάλου στον τομέα της αναζήτησης πληροφοριών και προσανατολισμού κατά τη διάρκεια της οδήγησης, λόγω GPS, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τέλος, έχει ειπωθεί και γραφτεί πολλές φορές, ότι η ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί εξάρτηση και μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα εθισμού παρόμοια με την έλλειψη αλκοόλ σε έναν αλκοολικό.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις είναι αναστρέψιμες, εάν περιοδικά κλείνουμε τους ηλεκτρονικούς μας υπολογιστές. [45ι]

Το Ποντίκι, 26/7/2014 (Διασκευασμένο κείμενο)

Δημοσιεύθηκε στην Β΄ Λυκείου, Ψηφιακός πολιτισμός και χαρακτηρίσθηκε , , , , , , , , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.